Skip to Content

VerSo – Vertaissovittelu

Konflikteja ratkotaan ensisijaisesti koulutettujen vertaissovittelijoiden ja sovittelijaopettajien voimin. VerSo-tiimimme on saanut koulutuksen VERSO-ohjelmaan (Suomen Sovitteluforum). Tiimiin kuuluu: 

  • 20 oppilasta luokilta 4-8 
  • 5 opettajaa: Anja Markkanen​, Kristin Hoffmann, Judith Beier, Robert Stark, Elina Albäck

Mitä on sovittelu? 

Vertaissovittelun keskiössä on sosiaalisten taitojen oppiminen ja vertaisuutta vahvistava toiminta. Koulussa opittu konflitkien hallinnan ja sovittelun taito kantaa läpi elämän.  

  • Vertaissovittelussa osapuolet saavat kertoa oman näkemyksensä tapahtuneesta, kuvata tuntemuksiaan ja pohtia molemmille sopivia ratkaisuvaihtoehtoja. Vertaissovittelijat ohjaavat keskustelua ja auttavat osapuolia löytämään konfliktiin ratkaisun siten, ettei konflikti enää jatku tai toistu.  
  • Tarkoituksena on käsitellä mielipahaa aiheuttanutta tilannetta riidan osapuolia voimaannuttavalla tavalla, mikä tuottaa vastuunottoa ja yhteisöllisyyden vahvistumista. 
  • Vertaissovittelijat toimivat pareittain ja heidät koulutetaan tehtäväänsä 
  • Soviteltavat asiat voivat olla mm. nimittelyjä, haukkumisia, ikävää kommentointia kasvotusten, selän takana tai somessa, tönimistä, etuilua, syrjimistä, joka ilmenee niin ettei oteta mukaan leikkiin tai ryhmätehtävään, sekä toisen omaisuuden luvatta käyttämistä tai piilottamista, leikkien ja pelien säännöistä syntynyttä riitaa. 
  • VerSo-aikuisten tiimi ohjaa sovittelijaoppilaiden toimintaa ja arvioi aina tapauskohtaisesti mikä tilanne ohjataan vertaissovitteluun ja mikä taas tarvitsee koulun muita menettelyjä. 
  • Mikäli vertaissovittelu ei johda toivottuun tulokseen, asian käsittely siirtyy koulun aikuisten vastuulle.  

Sovittelutoiminta tukee muita koulussa olemassa olevia puuttumisen menetelmiä ja antaa hyvän työvälineen eritasoisten konfliktien lapsiystävällisen ja varhaisen käsittelyn toteuttamiseen. Tavoitteena on puuttua mahdollisimman varhain mieltä pahoittavaan toimintaan ja ehkäistä isompien konfliktien syntymistä. Sovittelutoimintaa ohjaa aina henkilökunnan jäsenistä koulutettu tiimi, joka arvioi kunkin tilanteen soveltuvuuden vertaissovitteluun ja vastaa siitä, että koko sovittelun prosessi käydään läpi. 

Kaikista käydyistä sovitteluista ei välttämättä tiedoteta huoltajia, sillä vertaissovittelussa sovitellaan vain lasten keskenään ratkaistavissa olevia riitatilanteita. Kiusaamistilanteita hoitaa aina aikuinen ja niihin liittyen koulu on aina yhteydessä huoltajaan.  

VerSo-aikuiset selvittävät kiusaamistapauksia yhteistyössä luokanvalvojan kanssa 

Kiusaamisen vastainen työ on meille DSH:ssa tärkeää. Kun tietoomme tulee kiusaamistapaus, keskustelemme ensi tilassa asianosaisen oppilaan kanssa ja tiedotamme huoltajia. Työ toteutetaan aina yhteistyönä niin, että VerSo-tiimiläinen ja luokanvalvoja muodostavat työparin. Tarvittaessa voidaan pyytää oppilashuoltohenkilöstöä lisätueksi tilanteen selvittämiseen. 

Kiusaamista ja konfliktitilanteita käsitellään aiheina myös opetuksessa ja lapset ja nuoret oppivat, miten toimia, jos heillä itsellään tai jollain toisella on tämäntyyppistä harmia. Keskustelut kotona huoltajien kanssa tukevat lapsen ja nuoren taitoja käsitellä vaikeita asioita. 

Henkilö, joka havaitsee tai jonka tietoon tulee kiusaamistapaus, on ensi tilassa yhteydessä VerSo-tiimiin, luokanvalvojaan tai oppilashuoltoryhmään. 

VerSo-tiimin tavoittaa: 

VerSo-tiimi

Suoraan henkilökohtaisesti kirjoittamalla, kasvotusten tai VerSo-tilauslomakkeen välityksellä (kirjelaatikko opehuoneen edessä)
verso@dsh.fi
Back to top