RiippumattoluettavaaAla-asteikäisille

Aino Havukainen ja Sami Toivonen:Tatu ja Patu

Tatu ja Patu -kirjat ovat alle kolmasluokkalaisille sopiva kirja, jossa seikkailee kaksi Outolasta tulevaa poikaa, jotka seikkailevat suuressa maailmassa kahdestaan. Tatulle ja Patulle sattuu ja tapahtuu hullunkurisia asioita, joista he aina kuitenkin lopulta selviävät.

Timo Parvela: Ella ja kaverit

Ella ja kaverit -kirjoissa Ella on aina toisella luokalla ja hänen luokkatoverinsa myös. He kamppailevat arkipäivän asioista ja pitävät hätäkokouksia tarpeen tullen, yleensä koulunpihalla, puskassa. Ellan luokka on vaikea opetettava ja opettaja turhaantuukin usein. Kirja on sopiva ala-asteikäisille.

Jacqueline Wilson: Salainen siskoni

Salainen siskoni kertoo kahdesta tytöstä, jotka eivät tiedä olevansa siskoksia. Destiny asuu yhdessä äitinsä kanssa köyhissä oloissa. Sunset asuu valtavassa talossa ja paparazzit ovat hänelle arkipäivää hänen ihaillun rock-tähti-isänsä vuoksi. Kirja sopii erityisesti 3.-8.-luokkalaisille tytöille.

Roald  Dahl: Jali ja suklaatehdas

Jali ja suklaatehdas kertoo köyhästä Jali-pojasta, joka löytää kultaisen pääsylipun ja pääsee päiväksi Villi Vonkan kuuluisaan suklaatehtaaseen. Kirja on erittäin hauska ja siinä on myös hienot kuvat. Suosittelen kirjaa ala-asteikäisille tytöille ja pojille.

J. K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi

Tämä suuren suosionsa ansainnut kirja kertoo 11-vuotiaasta pojasta, joka saa tietää olevansa kuuluisa velho. Hän menee Tylypahkaan,  noitien ja velhojen sisäoppilaitokseen, jossa hän saa uusia kavereita, mutta myös vihollisia. Harryn täytyy myös selvittää viisasten kiven arvoitus. Suosittelen kirjaa ekaluokkalaisista abeille asti. Tämä kirja on luettava!

Astrid Lindgren: Kompa Kamppinen

Kirja kertoo kurjasta rosvosta Kompa Kamppisesta, joka ihmeellisesti osaa hypnotisoida ihmisiä. Kamppinen saa varastetuksi Astrid Lindgrenin salaisen käsikirjoituksen Peppi Pitkätossu- kirjoista, joita ilman kirjaa ei olisi syntynyt. Kirja oli minusta pienempänä hauska, mutta jotkut kuvat olivat aika hurjia. Teos on helppolukuinen lastenkirja.

Samantha Maridan: Tanssiva salapoliisi (Lizzie McGuire-sarja)

Kevään tullessa, Lizzie saa haasteekseen avustaa ystäväänsä Mirandaa koulun tanssiaisissa. Valitettavasti he joutuvat kokemaan konfliktejä toisensa perään juuri ennen tanssiaisia. Lizzie ottaa tehtäväkseen selvittää kuka konfliktien takana on. Kirja soveltuu parhaiten 1.-3.-luokkalaisille. Kirja on hauskasti kirjoitettu.

R. L. Stine: Kana kynimättä (Goosebumps-sarja)

Kirja on jännittävä ja helppolukuinen kauhukirja ala-asteikäisille. Se kertoo Crystal ja Cole nimisistä sisaruksista, joille sattuu ikävä kömmähdys kohdatessaan oudon Vanessan. Crystalin huulet alkavat muuttua koviksi, kuin kanan nokka ja Colesta alkaa kasvaa kanan höyheniä. Ehtivätkö lapset pelastaa itsensä ennen kuin on liian myöhäistä?

Jean Tabary: Ahmed Ahne

Ahmed Ahne on sarjakuva, jossa seikkailee pieni pippurinen mies, joka haluaa aina eniten valtaa itselleen, mutta useimmiten epäonnistuu. Sarjakuvat ovat hullunkurisia ja naurattavia. Sarjakuva on hyvä ala-aste ikäisille.

Sinikka ja Tiina Nopola:  Heinähattu ja Vilttitossu

Heinähattu ja Vilttitossu on kirja jossa seikkailee kaksi alle kouluikäistä tyttöä nimeltä heinähattu ja Vilttitossu. He käyvät usein naapureilla syömässä spagettia. Kotona he syövät vain perunaa, sillä heidän isänsä kasvattaa sitä. He joutuvat vaikeuksiin ja poliisi lähtee etsinmään heitä. Kirja on sopiva ala-aste ikäisille.ten epäonnistuu. Sarjakuvat ovat hullunkurisia ja naurattavia. Sarjakuva on hyvä ala-asteikäisille.

 

Yläkoululaisille

Veronica Roth: Outolintu

Outolintu on kirja, joka kertoo tulevaisuudessa elävästä tytöstä, joka saa valita oman ryhmänsä, jossa elää loppuelämänsä. Tyttö on outolintu. Yhteiskunta haluaa tuhota kaikki outolinnut, sillä niitä pidetään uhkana. Outolintu on hyvä kirja jännitystä kaipaaville yläasteikäisille.

Suklaamuruset -kirjasarja

Suklaamuruset -kirjasarja kerto tytöstä nimeltä Cherry, joka elää isänsä kanssa. Pian isä löytää uuden naisen ja Cherry ja isä muuttavat uuteen kotiin ja Cherry saa neljä uutta siskoa. Isä alkaa tehdä suklaakonvehteja ja siitä kasvaa suuri yritys ja pian lato muuttuu piensuklaakonvehtitehtaaksi. Kirja sopii 4-9-luokkalaisille.

Ally Condie: Tarkoitettu

Tarkoitettu kirja on trilogian ensimmäinen osa. Tyttö nimeltä Cassidy elää yhteiskunnassa, jossa kaikki on määrätty jo etukäteen, puolisot, ruoka-annokset, ammatti yms. Cassidy rakastuu kuitenkin vialliseen, johon ei saisi rakastua ja joutuu ongelmiin. Hän karkaa kaupungista ja päätyy rajamaille, siellä hän tutustuu uusiin ihmisiin ja taistelee elämästä ja kuolemasta. Kirja on hyvä 6-10 luokkalaisille.

Sean Smith: J.K. Rowling: Harry Potterin luoja: Elämäkerta

Kirja on julkaistu jo 11 vuotta sitten, jolloin kaikkia kirjoja ei oltu vielä julkaistu, mutta J. K. Rowlingin lapsuus ja elämä ennen suurta suosiota ovat varmasti kaikille mielenkiintoista luettavaa.  Kirja kertoo myös miten J. K. Rowling sai nerokkaan ajatuksen orvosta velhopojasta. Kirja sopii kaikille hänen elämästään kiinnostuneille 5. luokasta eteenpäin.

Kirsti Kuronen: Piruettiystävyys

Kirja kertoo 14-vuotiaasta balettia harrastavasta Ellistä, jonka elämä on yhtä suorittamista. Hän haluaisi olla kuin hänen paras ystävänsä Doris. Ellin elämässä alkaa kuitenkin tapahtua mukavia asioita ja hänestä tulee itsevarmempi. Suosittelen kirjaa 5.-9.-luokkalaisille tytöille.

 Agatha Christie: Kuolema Niilillä

Kirja on yksi Christien tunnetuimpia ja parhaimpia dekkareita. Se kertoo pienellä aluksella tapahtuvasta kolmesta murhasta, joita Hercule Poirot rupeaa ratkomaan ystävänsä herra Racen kanssa. Kirja on hauska, koska lukiessa  voi itse päätellä, kuka on syyllinen. Kirja sopii neljäsluokkalaisista alkaen  aina lukiolaisille.

 Isabel Abedi: Lucian

Kirja on osuva niille, jotka pitävät fantasia- ja rakkausgenreistä. Päähenkilö on 16-vuotias Rebekka joka kohtaa muistinsa menettäneen pojan, Lucianin.  Kirja kertoo palavasta rakkaudesta ja pojasta, josta tulee päähenkilön suojelusenkeli. Kirja päättyy hieman surullisesti, mutta kirja oli kaiken kaikkiaan todella ihana. Kirja sopii yli 6.-luokkalaisille.

Laini Taylor: Karou savun tytär (trilogia)

Karou on 16-vuotias tšekkiläinen opiskelijatyttö, joka elää normaalia elämää, mutta hänellä on salaisuus. Hänen perheenjäsenensä ovat ihmisen ja eläimen sekoituksia. Karou etsii erilaisia hampaita ja toimittaa niitä huoltajalleen Brimstonelle. Yhdellä matkallaan hän tapaa enkelin, Akivan. Rakkaus heidän välillään on kiellettyä ja kirja on vähällä päättyä päähenkilön kuolemaan. Mielestäni kirja kannattaa ehdottomasti lukea, suosittelisin ehkä ennemmin tytöille 6.-luokasta ylöspäin.

Annukka Salama: Käärmeenlumooja (Faunoidit-trilogia)

Käärmeenlumooja on mukaansatempaavasti kirjoitettu, nykyaikainen nuortenromaani. Se kuuluu paranormaali rakkaus- genreen. Kirjan päähenkilö Unna on aina tiennyt olevansa hieman erilainen, kunnes saa tietää olevansa faunoidi: ihminen sattumanvaraisesti valitun eläimen voimilla. Unna luulee olevansa yksin erilaisuutensa kanssa, kunnes kohtaa faunoidijengin. Hurja seikkailu metsästäjiä karkuun voi alkaa!

 

Lukiolaisille

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä

Seitsemän veljestä on suomalaisen  kirjallisuuden klassikkoteos, joka jokaisen tulisi lukea.  Se on todenmukainen kertomus 1800-luvun Jukolassa elävistä veljeksistä. Luin kirjan vähän liian aikaisin, enkä ymmärtänyt kaikkea, mutta suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille lukioikäisille.

David Lagercrantz ja Zlatan Ibrahimović: Minä Zlatan Ibrahimović

Kirja on Zlatanin sanelema elämäkerta hänen nuoruudestaan Malmön maahanmuuttaja-alueella aina tähän päivään asti, nyt kun hän on maailman parhaimpia jalkapallonpelaajia. Kirja on mukaansatempaava ja mielenkiintoinen. Paikoitellen se on turhan yksityiskohtainen. Zlatanin elämäkerta valoittaa hyvin ammattijalkapalloilijan elämää, siksi se on hyvä. Kirja soveltuu parhaiten 6.-luokkalaisista ylöspäin.

comments powered by Disqus