Halloween ennen ja nytHalloweenin vietto alkoi irlantilaisten Samhain-juhlassa 1. marraskuuta. Kyseisenä päivänä keltit juhlivat sadonkorjuuta. Sitä edeltävänä iltana kuolleiden uskottiin palaavan aaveina. Irlantilaiset suojautuivat tällöin jättämällä ruokaa oviensa eteen, jotta kuolleet pysyisivät poissa eivätkä tulisi sisälle asti. Jos perheenjäseniä tuli ulos talosta, oli heidän pukeuduttava aaveiksi, jotta kuolleet eivät erottaisi heitä ihmisiksi, vaan jättäisivät heidät rauhaan.

800-luvulla kristityt korvasivat Samhain-juhlan ja siihen kuuluvat perinteet pyhäinpäivänaatolla. Sen nimi oli englanniksi "All Hallows Eve", joka lyhentyi ajan saatossa halloweeniksi. Irlantilaisten muuttaessa Amerikkaan he toivat omat perinteensä mukanaan ja pikkuhiljaa niistä muodostui nykyinen halloween.


Kurpitsalyhdyn historia

Irlantilaiset kertovat tarinaa miehestä nimeltä "Stingy Jack" (stingy = pihi, saita). Jack kutsui paholaisen kanssaan oluelle, mutta ei itse halunnut maksaa juomia. Hän houkutteli paholaisen muuttamaan itsensä kolikoksi, jotta voisi maksaa juomat. Paholaisen muututtua kolikoksi Jack ei maksanutkaan juomia, vaan laittoi kolikon taskuunsa, jossa oli myös hopeinen risti. Risti esti paholaista muuttumasta takaisin. Jack päästi paholaisen vapaaksi, mutta vain sillä ehdolla, että paholainen ei vaivaisi Jackia vuoteen.

Seuraavana vuonna hän huijasi paholaisen hakemaan puusta hedelmän ja käytti samaa taktiikkaa. Hän piirsi puun runkoon ristin, joka esti paholaista tulemasta alas. Hän ei päästänyt tätä alas, ennen kuin paholainen lupasi olla häiritsemättä häntä kymmeneen vuoteen ja jättämään hänen sielunsa rauhaan, kun hän kuolisi. Pian Jack kuoli. Paholainen jätti hänen sielunsa rauhaan, kuten oli luvannutkin, mutta Jumalakaan ei huolinut häntä. Jack jäi ikuisesti vaeltamaan maan päälle etsimään lopullista rauhaansa. Paholainen kuitenkin heitti hänelle helvetistä hiilen, jonka Jack laittoi evääksi ottamansa lantun sisään, jotta valo palaisi pitempään. Hänestä ruvettiin puhumaan nimellä "Jack of the Lantern", josta myöhemmin muodostui kurpitsalyhdyn nimi "Jack o' Lantern.

Irlantilaiset alkoivat kaivertaa halloweenina pelottavia naamoja juureksiin ja laittamaan niitä ikkunoille ja ovien eteen pelottelemaan henkiä pois. Amerikassa lantut ja perunat vaihtuivat kurpitsaan.

Toimituskerholaisten vinkit halloween-juhlaan

Pukeutuminen

Osalle halloweenina pukeutuminen ei ole niin tärkeää, mutta toisille pelottavasti pukeutuminen on hyvinkin olennainen osa halloweenin viettoa. Jokavuotiset suosikit ovat noidat, vampyyrit, zombit ja luurangot. Tänä vuonna voisit pukeutua joksikin muuksi kuin normaalisti esimerkiksi posliininukeksi tai Hämähäkkimieheksi. Käytä mielikuvitustasi!


Ruoka

Aivospagetti ja nakkisormet ovat jo tylsiä, eikö niin? Tikkarikakut zombipäillä tai pilailukarkit tavallisten ötökkä- ja pääkallokarkkien seassa on syöjälle mukava yllätys.


Koristelu ja sisustus

Pierutyynyt ja pimennetyt ikkunat ovat in tänä vuonna. Myös hämähäkinseitit ja perinteiset kurpitsalyhdyt ovat tärkeä osa halloween-koristelua. Kurpitsojen sijasta voit tehdä lyhdyn appelsiinista. Muista käyttää koristelussa tummia värejä, kuten lilaa ja mustaa.


Ohjelma

Pukeutumisen lisäksi karmiva kauhumusiikki luo jännittävän tunnelman. Jos pidät juhlat, muista tehdä omaperäinen kauhurata, jolla saat vieraat taatusti oikeaan tunnelmaan. Voit myös kertoa kauhutarinoita, mutta kerro sellaisia, joita muut eivät ole kuulleet.

 

Lähteet:

-www.wikipedia/halloween

-www.kaikkijuhlista.fi/juhlista/kalenterijuhlat/halloween

-www.history.com/topics/halloween/videos#bet-you-didnt-know-halloween

-www.punanaamio.fi/s/halloween-vinkit

comments powered by Disqus